28 Eylül 2012 Cuma

Sır


         

         Sır
         Bir Oynaşı
         Enis Batur
         Sel Yayıncılık

         Sır, üstün yetenekli, uluslar arası düzeyde üne kavuşmuş bir çalgıcı ile üstün yetenekli, ama hiç kimsenin tanımadığı, sanatını dört duvar arasında yapayalnız icra etmeyi seçmiş yaşıtı bir başka çalgıcı üzerine kurulmuş bir öykü.

         Başkahramanı: Viyola dö Gamba.

         Soylu bir at, soyu tükenmiş yaşlı bir bilge, soyu trajik olaylarla kurumaya yüz tutmuş bir adam Evren’i kuşatan, İnsan’ı kilitleyen, Doğa’da barınan mutlak bir sırın etrafında dönüyorlar.

         Kitabın son kahramanları, henüz bilmiyorsunuz ama, sizsiniz: Sır’ı okumaya kalkışırsanız.

         (Arka Kapaktan)


         Enis Batur benim en sevdiğim yazardır. Her ne kadar hızına yetişemesem de tüm kitaplarını okuma konusunda bir hedefim var. Bilirsiniz ki deneme ve şiir yazar. Öykü yazıları arasında pek yer almaz. İşte sırf bu yüzden bile bu kitap benim için çok önemli.
         Severek takip ettiğim bit blogda gördüm ilk önce bu kitabı. Merak ettim çok ve hemen listeme ekledim. Ama sonra kitap geldi beni buldu. Uzun zaman beklemek zorunda kalmadım böylece.
         Bu arada kitaba tam bir ay önce başladım. Bu 99 sayfalık öyküyü bu kadar uzun sürede okumamın bir sebebi Enis Batur okumayı çok özlemem ve sanki kırk yıldır görüşmediğim bir dostmuşcasına hasret gidermemdir. İkinci sebebi ise yaz tatilinde Balıkesir’e ailemin yanına giderken onu Kuşadası'nda bırakmamdır.
         Arka kapakta da anlatıldığı gibi Sır, üstün yetenekli iki adamı anlatır.
         Enis Batur’un tarzına çok alışkın biri olarak ilk başlarda beni çok şaşırtan bir kitap olsa da kısa sürede kendisine bağladı. Bu bağlamda tekrar okunulabilecek, tavsiye edilebilecek kitaplar arasına çoktan girdi bile.