28 Ocak 2013 Pazartesi

İki Cami Arasında Aşk



İki Cami Arasında Aşk
Mihrimah ile Sinan
Mürvet Sarıyıldız
Mola Kitap

18 yaşında kendi arzusu ile devşirilip payitahtta getirilen Sinan, Karaboğdan Seferi sırasında gördüğü Mihrimah Sultan’a âşık olur. Bu aşk, Sinan’a önce Prut Nehrini 13 günde geçilecek köprüyü yaptırır.
Payitahtta dönüşte Mihrimah Sultan’ın evlendirilmesine karar verilir. Sinan ve Rüstem Paşa aday olur. Hürrem Sultan, siyasi nedenlerle kızı Mihrimah’ı Rüstem Paşa ile evlendirir.
50 yaşında ve evli olan Sinan, bu evlilik üzerine kendini sanatına verir. Sarayın baş mimarı olur. Aşkını payitahtta yaptığı hanlar, hamamlar ve camilere yansıtır. Özellikle de aşkını Edirnekapı ve Üsküdar’da yaptığı iki cami arasına gizler.
Dünyaca ünlü mimar, Mimar Sinan’ın ve büyük aşkı Mihrimah Sultan’ı anlatan sürükleyici bir roman.
(Arka kapaktan)
Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan aşkı sayesinde Prut Nehri üzerine 13 günde bir köprü yapmasıyla baş mimar olmasını ve ondan sonra olanları, Mihrimah Sultan’ın evlendirilmesini ve Mimar Sinan’ın eşi Mihri’nin çektiği acıları anlatıyor kitap.
Bu kitapta beni en çok etkileyen Mihri oldu çünkü ona yazık oldu.
Mimar Sinan’ın, Mihrimah Sultan’a âşık olduğunu ve doğuda ve batıda olmak üzere iki cami yaptığını biliyoruz. Bu kitabı alırken benim beklentim yüksekti açıkçası ama çok yavan geldi nedense bana. Özellikle de Mimar Sinan’ın davranışları ve düşünceleri çok basit ve çocukça anlatılmıştı. Bu kadar kötü olacağını düşünmemiştim hiç. Ya da dedelerimizin bize anlattıkları yüzünden fazla şeyler bekliyordum, bilemiyorum. Bu açıdan sevmedim.
İkinci sevmediğim yanıysa; kitabın sol taraftaki sayfalarına baskı yapılmaması ve sadece sağ tarafın kullanılmasıdır. Sol tarafta sadece bir cami silueti ve hilal resmi var. Bunu neden böyle yapmış olabilirler diye düşünüyorum ama aklıma sadece sayfa sayısını çoğaltmak için yapmış olabilecekleri geliyor. Kitabı sevmedim diye daha da kötülemek istemiyorum ama zaten Kitabın adı İki Cami Arasında Aşk, zaten kapağında da aynı şeyler var. Neden tekrar tekrar basma gereği duymuşlar ki?! İlginç. Boşuna kâğıt israfı.
Ha, hiç okunmaz mı? Okunur. Özellikle de tarih romanı okumakta zorlananlar için başlangıç olabilir çerez niyetine.
Bu arada kitabı bir marketten 3,95e aldım. Normal fiyatını bilmiyorum.

10 Ocak 2013 Perşembe

Giderayak


Giderayak
Şükran Kurdakul
Sinan Matbaası
2013’ün ilk kitabı bu. Aslında 2 Ocakta bitirdim aslında. 30 sayfalık minik bir şiir kitabı zaten. Severek okudum.
Ayrıca bu kitabı sevmemin bir nedeni de kendisinin imzasının olması. O da hemen aşağıda. Bu arada benim küçük bir imza koleksiyonum var. Evet, yazarların imzalarını topluyorum. Hem benim adıma imzalananlar hem de başkaları adına imzalanmış olanlar. Favorilerim eski, en eski olanlar. :)