1 Eylül 2014 Pazartesi

“elleri kara çocuk”

        


         “elleri kara çocuk”
         Umay Umay
         Umay Umay Eskizleri 1
         Altıkırkbeş Yayın

         Buna pek de kitap denemez aslında. Sol sayfada Barış Kara’nın çizimleri ile Umay Umay’ın eskizleri var. Sağ sayfa ise boş.
         Umay Umay’ın yazılarını, kitaplarını, şarkılarını, fotoğraflarını… çok ama çok sevdiğimden bu çalışmanın da blogda yerini alması gerektiğini düşündüm. Belki bir gün kazara bir okuyucuya denk gelir de ilgisini de çeker, kimbilir.
Belki ilerleyen günlerde eskizlerden yola çıkarak boş sayfalara da ben yazarım ve bir Umay Umay & Elif Ayvaz kitabı çıkar ortaya. Kimbilir bu kitabın amacı da budur.
Bu arada baştan sona kırmızı bir kitap-defter bu çalışma. :)

         

“1833” Osmanlı Cadı Kazanı


“1833” Osmanlı Cadı Kazanı
Osman Nadi
Sokak Kitapları Yayınları

“Kadı efendisine,
Mezar açıldığında bulunan kefensiz ve vücudu mevta iken yanmış cesetler hakkında ahkâm istemektesiniz. Bu vaziyet o kişinin hayatta iken kötü bir kimse olduğuna delalettir. Bu vaziyette bir ölüye ne yapılması sualinize;
… kurtuluş için karna kazık saplama, baş kesme, yakma gibi metotların tecrübe edilebileceği münasiptir.
Şeyhülislam Ebusuud Efendi
26 Cemaziyelevvel 1554”
(Arka kapak)

Bu kitabı Ağustos ortalarında gerçekleşen Kuşadası Kitap ve Edebiyat Günleri etkinliğinden almıştım. Tabii ki yalnız değildi, yanında on dokuz arkadaşı daha vardı. :) O günlerde de hemen okuyup bitirdim çünkü konusu çok ilgimi çekmişti. Ama bir türlü yazma fırsatım olmamıştı. Kısmet bu güneymiş.
Kitap gerçek olaylara dayanarak kurgulanmış ve konusunu oluşturan olaylar da kaynaklarından alınarak yazılmış. Beni çeken bir nokta da bu oldu. Çünkü hep merak ediyordum; Avrupa o kadar cadı, cadı yakma olaylarıyla kavrulurken Osmanlı hiç mi etkilenmemiş diye. Tamam, dinler farklı ama hiçbir şey olmaması da ilginç geliyordu.
Grupla tekne turuna çıktığım bir günde okuyup bitirdim. Çok sürükleyici zaten.
Böyle konular ilginizi çekiyorsa mutlaka okuyun derim ben.
Bol kitaplı günler dilerim. :)