30 Ekim 2013 Çarşamba

Aztekler: Gizemli Bir Halkın Tarihi (E – Kitap)

        


         Aztekler: Gizemli Bir Halkın Tarihi
         Yılmaz Aydın
         Nokta Yayınları

  Orta Amerika’nın en gizemli uygarlığı olan Aztekler hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu kitapta bulacaksınız. Tarihte gizemli bir şekilde nasıl ortaya çıktılar? Nasıl büyük bir uygarlık kurdular ve nasıl İspanyollar tarafından yok edildiler?
  Aztekler, günümüzde oldukça kısıtlı olsa da İspanyol işgal ve soykırımından sağ çıkmayı başarmış birkaç Orta Amerika uygarlığından birisidir. Nereden geldikleri bilinmeksizin günümüzün Meksika’sına göç ederek, tarihin en gizemli ve ileri uygarlıklarından birisini yaratmış bir toplumdur Aztekler. Çağının oldukça ötesinde bir astronomi ve mimari bilgisine sahip olan Aztekler, tarim, şehircilik, gökbilim, mimari ve daha birçok alanda, dünyanın kadim uygarlıklarıyla boy ölçüşecek bir uygarlık yaratmışlar, ancak “uygar dünya”dan “keşif” amacıyla gelen İspanyol denizcileri tarafından kısacık bir zaman dilimi içerisinde neredeyse soyları tüketilerek tarihin derinliklerine gömülmüşlerdir.
 Günümüzde eski güç ve ihtişamlarından hiçbir iz taşımasalar da Meksika’da hala varlıklarını sürdürmektedirler.
 Elinizdeki araştırma, bu büyük toplumun ortaya çıkışı ve yapılanması, yarattığı uygarlık ve Avrupa’nın aç gözlü kolonicileri tarafından nsıl hunharca yok edildikleri hakkında oldukça kapsamlı bilgiler içermektedir. Tarih meraklıları için eşsiz bir eser…
(Arka kapak)

Çocukluğumdan beri Azteklere, Mayalara, İnkalara ilgim var. O piramitleri, takvimleri nasıl yapmışlar anlayamıyorum doğrusu. Neyse elime de bu kitap geçince merakla geçince merakla okumaya başladım hemen. Baştan sonuna kadar hiç sıkılmadan da okudum, onu da hemen söyleyeyim.
(Bugünlerde herkes ciklet kitaplara takmış da kafayı. Malum be de hep sıkıcı kitaplar okuyorum onlara göre. O yüzden belirteyim dedim. ;)  )
Bir kere en çok yüzen tarlaları ilgimi çekti. Çok iyi fikir bence. Sonra rüyalarında gördükleri kaktüse tünemiş kartal çoğu uygarlığın mitolojisinde var. (Oranın ülkeleri olması gerektiğine inanıyorlar ve şehri oraya kuruyorlar.) Sosyal sınıflar olmasına rağmen (nerede yok ki?!) sistemlerini güzel oturtmuşlar. Ve bence en ilginç şeylerinden ikisi de yaptıkları tapınaklar ile kullandıkları takvim.
Okuyun. Çok çok güzel bir kitaptı bence.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder