13 Temmuz 2013 Cumartesi

Dresden Gecesi


Dresden Gecesi
Ladislav Mnacko
E Yayınları
Ladislav Mnacko, 1919 yılında Slovakya sınır bölgesinde doğdu. Genç yaşta gazeteciliğe başladı. Çekoslavak Komünist Partisi organı olan “Rude Prova” gazetesi ve “Kulyurny Zivot” dergisinde çalıştı. Edebi röportaj diye tanımlanabilecek bir tür geliştirdi. “Ölümün Adı” (e yayınları: 25) romanıyla uluslar arası bir üne erişti, kitap yirmi kadar yabancı dile çevrildi. İki buçuk milyon basıldı. “Caddeler Nerede Son Bulur” ve “Geç Kalmış Röportajlar”, komünist bloktaki aşamayı anlatan, yazarına büyük ün kazandıran kitaplardır (1962, 1963. 1968 yılında İsrail ve Kuzey Vietnam olayları üzerine bir inceleme olan “Saldırganlar” adlı eseri, ardından “Yedinci Gece” adlı romanı basılmıştır. Eserlerinin bütününde, Sovyet yanlısı statükocularla hesaplaşan “Çekoslavak” bir dünya görüşü ağır basar.
1969 yılında yayınlanan “Dresden Gecesi – Nocny Rozhovor”, iki ayrı kuşağın, yitip gidenlerle savaş sonrası doğanların hikayesi. Acı ama yazarının bütün eserleri gibi çok ilginç bir kitap.

Bu kitabı geçen yaz bir otelin resepsiyonunda çalışırken okumaya çalışmıştım. Birkaç sayfayı bile zor bitirmiştim. O zamandan beri bekliyordu kitaplığımın bir köşesinde. Bu yaz yeniden aldım elime. Yavaş akan bir kitap olmasına rağmen iyi de işlenmiş bir kitap. Almanya’daki savaş zamanını yaşamış bir adamla savaş sonrasında babası suçlu bulunup idam edilen bir genç kızın Dresden’de anlatarak geçirdikleri/sabahladıkları bir geceyi anlatıyor.

Sonuç itibariyle güzel bir kitaptı. Tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder