7 Aralık 2014 Pazar

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

        


         Beyaz Zambaklar Ülkesinde
         Grigoriy Petrov
         Koridor Yayıncılık

         Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıya tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal kitabın üklesdeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki “yaşamı yenilemek” için mutlaka bu kitabo okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran- Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi.
            Bu kitap tüm yoksullığa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insnaın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Findlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.
            (Arka kapak)

         Bu kitabı kaç yıldır okuyacağım okuyacağım ama bir türlü okuyamıyordum. Bu yıl Türkan Saylan’ın doğum gününü kutlamak için bu kitap seçildi. 13 Aralıkta bu kitabı tartışıp Türkan Saylan’ı anmış olacağız.

         Kitap Atatürk’ün emriyle Türkçeye çevrilmiş iyi ki de çevrilmiş. Bence Finlandiya’da yapılanlar Türkiye’de de en kısa sürede uygulanmaya başlanmalı. Çok acil hem de. Tabii önce iktidardakilerin de kafalarını değiştirmeleri lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder