17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kız Kulesi’ndeki Kızılderili

         

         Kız Kulesi’ndeki Kızılderili
         Sunay Akın
         Çınar Yayınları

         Bir yaz akşamı Boğaz’ın ortasındaki Kız Kulesi’nin beyaz duvarlarında Kızılderililerin vahşi olarak gösterildiği bir kovboy filmi izlediğinizi düşleyin… İşte, o an, omuzunuza konan martı kulağınıza şunalrı söyleyecektir: “Kız Kulesi’ne de bakıyorsun, Kızılderililere de… Ama gerçeği göremiyorsun… Gel benimle.”
         (Arka kapak)

         Kızılderilileri Amerikalalıların katlettiğini biliyordum ama bu kadar vahşi olabileceklerini bilmiyordum. (Niye bilmiyorsam?!) Vahşi, öldürülmesi, yok edilmesi gereken varlıklar olarak gördükleri Kızılderililerin ne kadar da “insan” olduklarını okudum bu kitapta.
         İçim çokça acıyarak okudum kitabı. Devletlerin/insanların gözünü para/altın hırsı bürümeye görsün neler neler yapabiliyorlar! Kelimeler kifayetsiz kalıyor anlatmaya bazen.
         Okuyun, sadece okuyun.

         Bu arada kendi tabiriyle “Kızılderili şair” Sunay Akın’ın okuduğum ilk kitabı. İnternetten takip ediyordum genelde kendisini.    

4 yorum:

  1. Ben çok istiyorum kızılderililerle ilgili şeyler okumak.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı okuyabilirsin o zaman. İçinde şiirlerinden örnekler de var Eskimoların nasıl katledildiklerine dair. Ve adı geçen şahıslar (Amerikalı/Kızılderili) gerçek.

    YanıtlaSil
  3. Çok merak ettim bu kitabı, tavsiye için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Rica ederim. Geçen gün D&R'da gördüm bunu. Kapağı yenilenmiş. Bulabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil