7 Ekim 2014 Salı

Orta Doğu’da Süryanilik


Orta Doğu’da Süryanilik
Dini – Sosyal – Kültürel Hayat
Aziz Koluman
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yayınları (ASAM)

Orta Doğu’da Süryanilik (Dini-Sosyal- Kültürel Hayat) isimli bu kitap; ülkemize akademik yöntemlerle Süryani konusunu inceleyen bir eser kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışma sadece Türkiye’deki değil, Suriye, Irak, Lübnan ve diğer ülkelerdeki (Avrupa-Orta Asya-ABD) Süryanilerini de kapsamaktadır. Kitapta; “Süryanileri ve Süryanileri” okurumuz daha yakından tanıma imkanı bulacaktır.
Yazar; bu çalışmada Süryani tarihini, Hıristiyan dini içerisinde Süryani inancının yerini, dünya Süryanilerini, Türkiye Süryanilerini ve ayrıca Süryani Kiliselerinin özelliklerini ortaya koyarak meseleyi geçmişten günümüze getirmekte, Süryani dini yapılanmasını, diasporasını ve potansiyelini anlatmaktadır.
İlk baskısı kısa zamanda tükenen bu kitap birinci sene içerisinde ikinci baskısını yapmıştır.
(Arka kapak)

Merhabalar efenim…
Belki bahsetmişimdir. 4 – 30 Eylül arasında Türkiye Turu – Doğu Etabını gerçekleştirmek üzere Kuşadası’ndan Ankara’ya doğru hareket etmiştim. 27 günlük turu tamamlayıp döndükten sonra da bayram için ailemin yanına Balıkesir’e geldim. Yani size Balıkesir’den bildiriyorum.
Belki kitap okuyamam diye kitap almamıştım yanıma, sadece tabletimi götürmekle yetinmiştim. Fakat bazen gün boyu otobüs yolculuğumuz yaptığımız oluyordu ki bu da çok sıkıcıydı. Tabletten okumak da çok zorladı nedense beni.
Bu kitap Sevgili Ahmet Hocamın. Tam da Mardin’i gezdikten sonra gördüm kitaplarının arasında ve yalvar yakar aldım okumak için. :) (Giden geri gelmiyor diye kızıyordu da… :) )
Mardin’e gidince Süryaniliğe olan ilgim daha da artmıştı. Bu kitabı tam zamanında okudum bence. Başından sonuna, A’dan Z’ye her şeyi var içinde.
Benim gibi turist rehberliği öğrencileri için güzel bir yardımcı kaynak.
İlgisi olanlar için de oldukça akıcı bir dili var.



2 yorum:

  1. aaaa bak mardine gittim de orda süryani manastırı vardı. girmiştim. rahip gibi birileri vardı. onlara metropolit diyolardı. sona balat'ta da gördüm süryani manastırı :)

    YanıtlaSil
  2. Evet, metropolit deniyor onlara. Balat'a gitmedik biz sanırım ya da hatırlayamıyorum şu an.

    YanıtlaSil