3 Eylül 2013 Salı

Markopaşa Yazıları ve Ötekiler

         


         Markopaşa Yazıları ve Ötekiler
         Sabahattin Ali
         Derleyen: Hikmet Altınkaynak
         Cem Yayınevi

         Cem Yayınevi, toplumcu gerçekçi Türk öyküsünün öncülerinden Sabahattin Ali’nin bütün eserlerini sunmaktadır. Atilla Özkırımlı’nın basıma hazırladığı kitaplarının yanısıra, 1930-1947 yıllarını kapsayan dönemde Sabahattin Ali’nin çeşitli dergi ve gazetelerde çıkan yazıları da Hikmet Altınkaynak tarafından derlendi. Toplu eserleri arasında bulunmasının gerekliliğine inandığımız bu yazıların bugün de anlamından, öneminden ve güncelliğinden hiçbir şey kaybetmediği görülecektir.
         (Arka kapak)

         Arka kapak yazısında da dediği gibi hâlâ çok önemli ve güncelliğini kaybetmeyen yazılar var kitabın içinde. Hele ki son 11 yılda yaşadıklarımıza “cuk” diye oturuyor.
         Sabahattin Ali, benim en sevdiğim yazardır. Bu kitap haricinde tüm kitaplarını okumuştum. Bu kitabı da Balıkesir’in tüm kitapçılarında arayıp bulamamıştım. Nitekim varlığından bile haberdar değillerdi. Daha sonra İstanbul’dan çok sevdiğim bir büyüğüm buldu, yolladı sağolsun. Yolladı yollamasına da –ki bu 2008-2009 yıllarında falandı- ben kitabı anca okudum. Elim gitmemişti bir türlü. Nedeni belliymiş. Son zamanlarda yaşadıklarımızı yeniden gözden geçirmeme yaradı kitap.
         Kitapta, Sabahattin Ali’nin çeşitli dergilerde yayınlanan köşe yazıları ve kendi çıkarttığı Markopaşa, Merhumpaşa ve Malumpaşa dergilerinden çıkan yazıları yer alıyor. Yani 1935’ten 1947’ye kadar çıkmış yazılar var.
         Bu arada Markopaşa birilerinin işine çomak soktuğu için kapattırıldı. Merhumpaşa ve Malumpaşa da öyle. Ki Sabahattin Ali, yazdıklarından dolayı hapis yatmıştır. Hatta Sinop Cezaevinde yatarken “Aldırma Gönül Aldırma” şiirini duvara yazdığı söylenir. Başka bir söylenti ise şiiri başka bir mahkumun duvara yazdığı, Sabahattin Ali’nin de onu kitabına koyduğudur.
         Sabahattin Ali’nin tüm kitaplarını okudum okumasına da bu kitap haricinde başka hiçbir kitabı yok elimde. Bence hepsini almalıyım, kütüphaneme katmalıyım, kitaplığım da bayram etmeli. Hatta bir ara da yeniden okumalıyım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder