29 Kasım 2013 Cuma

Ben Bir Ağacım

         


         Ben Bir Ağacım / Seçme Parçalar
         Orhan Pamuk
         Yapı Kredi Yayınları

            Herkes için Orhan Pamuk
            “Bu kitapta, şimdiye kadar yazdığım sayfalardan, en kolay anlaşılabilir ve en güçlü olanları seçmeye çalıştım.”
            Çocukluk ve okul hikâyeleri ve tarihten sayfalar
            Orhan Pamuk, diğer kitaplarından bu parçaları kitaba alırken metinlere dokundu, eski yazılarını değiştirdi, cümleler, paragraflar ekledi, başlıklar koydu. Pamuk’un kırk yıllık yazarlık hayatının en güzel sayfalarından yapılan bu seçme hem onun yeni ve genç okurlarının hem de eski takipçilerinin ilgisini çekecek.
            “Kitabın kalbinde, hakkında hayaller kurmaktan hoşlandığım iki konu var: Tarihin esrarlı yüzü ve çocukluk ve öğrencilik yıllarının hatıraları. Romanlarımda ve düzyazılarımda bu iki kaynağa hep geri döndüm. Her seferinde de iki konunun kafamda iç içe geçtiğini hissettim. Yani: Tarihin çocuksu yanı ile çocukluğun tarihsel yanı.”
            Hiç yayınlanmamış bir hikâye
            Ben Bir Ağacım’da Pamuk, Osmanlı zamanının bir celladını, bir padişahın kıskançlığını anlatıyor, bir ağacı, bir resmi konuşturuyor ve kendi çocukluk, gençlik ve okul hatıralarını hikâye ediyor.
            Pamuk’un yeni romanı Kafamda Bir Tuhaflık’ın kahramanı Mevlut Karataş’ın ortaokul yıllarının hikâyesiyle…
(Arka kapak)

İçinde Orhan Pamuk’un Kar, İstanbul – Hatıralar ve Şehir, Benim Adım Kırmızı, Öteki Renkler ve 2014’te yayımlanacak olan Ben Bir Ağacım’dan seçme parçalar var. (Kafamda Bir Tuhaflık adıyla yayımlanacakmış.)
Kar ve İstanbul – Hatıralar ve Şehir kitaplarını okumuştum daha önce zaten Pamuk’un. (İkisini de sevmemiştim.) Yeniden bu kitapta okurken içimi aynı sıkıntı kapladı. Sıkılarak okudum yani.
Diğer iki kitabını okumamıştım ama yine aynı şey oldu. Şunu fark ettim ki kendimi ne kadar zorlarsam zorlayayım ben Orhan Pamuk okurken fena halde sıkılıyorum. İçimi buruyorlar sanki. Sevemiyorum bir türlü.
Kitabı almamdaki asıl amaç ise 2014’te yayınlanacak romanından bir bölüm içermesiydi. Yani reklamı çok yapıldı. Ve ben de bunun bir satış tekniği olduğunu bile bile gidip aldım kitabı ve onu da se-ve-me-dim.
Ayrıca romanın yayınından önce böyle bir bölümünün yayınlanması albüm öncesi single çıkaran şarkıcıları hatırlattı bana. Yani aynı mantık.  :D
Neyse daha fazla kötülemeyeyim kitabı ben.
Orhan Pamuk okumayı severlerdenseniz ise klasik Orhan Pamuk tarzı; alın, okuyun derim. Yok benim gibi sevemiyorsanız değmeyebilir. Yok ben illa okuyacağım derseniz karışmam tabii ya da asıl kitabın çıkmasını bekleyin. Hoş, ben merakımdan gider onu da alır, okurum çıkınca.
Ha bu arada Pamuk’un tek sevebildiğim kitabı Masumiyet Müzesi’dir. Onun yeri bende ayrıdır. Sanki başkası yazmış gibi hissettiriyor çünkü.


        

         

2 yorum:

  1. Ben bu güne kadar Orhan Pamuktan sadece Masumiyet Müzesini okudum ve cok begenmistim

    YanıtlaSil