19 Şubat 2018 Pazartesi

Çay Kitabı


         


         Çay Kitabı
         Kakuzo Okakura
         Çeviren: Ece Attila
         Alakarga Yayınları
        
         Kış sonu çay odasına girdiğinizde yabani kirazın ve kamelyanın tomurcuklandığını görebilirsiniz, bu durum kışın yerini alacak baharın habercisidir.
         Klasik Uzak Doğu’nun gizemli dünyası... Gökyüzü ile yeryüzü arasında anlam arayışına koyulmuş insan... Zen törenleri, çiçeklerin yapraklarından bilgece mesajlar çıkarmaya çalışan çay erbapları... Bu küçük kitap geçen yüzyılın sonunda Kakuzo Okakura’nın elinden çıkmış. Okakura, Batı’nın gün geçtikçe çığrından çıkan sanayi tutkusuna, doğadan uzaklaşma tehlikesine, toprağın bağrını delen çılgınca yapılaşma arzusuna karşı koymuş. Çay Kitabı, dünyada artık bir klasik olarak yerini almış. Ama bakış açısı bugün için öylesine taze ki, onu ülkemizin çaysever okuruna ulaştırmayı görev bildik.
         Çayla tereyağının ilişkisi... Bitki çayları, baharatlar arasındaki amansız savaştan çayın zaferle çıkışı... Budist rahiplerin çay sevgisi, çay odaları, törenler, çay kültürü üzerine kurulmuş hükümdarlıklar... Çay Kitabı’nı okuyun...
         (Arka kapaktan)

         Hem çaysever biri olduğumdan hem de Japon yazarların kitaplarını okumaya çalıştığımdan oldukça merak ederek aldım bu kitabı. Küçük bir kitap olmasına rağmen çay ile ilgili birçok ilginç bilgiye ulaşabiliyorsunuz bu kitapta.
         Kitap; Çay ve İnsanoğlu, Çay Ekolleri, Taoizm ve Zen, Çay Odaları, Sanatın Değerlendirilmesi, Çiçekler ve Çay Ustaları olmak üzere 7 bölümden oluşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder