20 Ağustos 2011 Cumartesi

Düşler ve Katiller


Bir süre –Kuşadası’na gidinceye kadar- kitaplığımdaki, daha önceden okuduğum kitapların postlarını yayınlayacağım. Başlayalım bakalım.



Düşler ve Katiller


Melike Mukaddem

Melike Mukaddem okuma yazması olmayan Cezayirli göçmen bir ailenin kızı olarak Oran’da öğrenim gördükten sonra, Fransa’nın Montpellier kentinde doktor olmuş. Düşler ve Katiller, yazarın 4. romanı.
Kitabın konusu şöyle: Cezayir bağımsızlığına kavuştuğu sırada dünyaya gelen Kenza’nın babası, cinsel saplantıları olan zalim biridir. Başkaldırdığı için kızı elinden alınan ve çaresiz kalan annesi ise, çözümü Fransa’ya kaçmakta bulmuştur.
Genç kızlığında, önyargılı, kadınları küçümseyen ve Batı kültürüne düşmanlık besleyen bir toplumun yanı sıra, duygusal yaşamını yakından izleyen ve öğrenim bursuna göz diken babası ve erkek kardeşleriyle de uğraşmak zorunda kalan Kenza, üniversitede öğretim görevlisi olduktan sonra, kısa etek giyen ve peçe takmayan bütün kadınlar gibi tehdit edilir. Sevgilisi, ailesinin zoruyla cahil ama ‘saf’ bir kızla evlendirilince, annesinin izini bulmak için Montpellier’ye gitmeye karar verir. Ne var ki, Fransa bile Cezayir’e fazlasıyla yakındır.
İmgeli bir anlatımla kaleme alınmış olan bu güzel romanın bir diğer kahramanı, acımasız töreleri, tehlikeli gericiliği ve şiddet hareketleriyle bugünkü Cezayir’dir.

Zorlanmadan okunacak bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim.

2 yorum: