25 Aralık 2017 Pazartesi

Kabil

         


         Kabil 
         Jose Saramago
         Çeviren: Işık Ergüden
         1998 Nobel Edebiyat Ödülü
         Kırmızı Kedi Yayınları

         Jose Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor.
            Adem ile Havva’nın oğlu, kardeş katili, “sürgün ve gezgin” Kabil’le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit’in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekan kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru.
            Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim’den Nuh’a, Adem ile Havva’dan Eyüp’e, Lilith’a kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar.
            Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?
            (Arka kapaktan)

         2011 yılından beri kitaplıkta okunmayı bekliyor şu kitap. Ama son zamanlarda Youtube ve Instagram yüzünden o kadar popüler oldu ki elim bir türlü gitmedi okumaya. Yıllık okuma hedefimi tamamlamaya az kaldı o yüzden biraz hile yapıp çok kalın kitaplara başlamaktan uzak duruyorum bu ara. :P Ne yazık ki çok fazla ince kitap da kalmadı kitaplıkta ki okunacak az kitabım kaldı bile diyebilirim. Gururla söylüyorum. O yüzden artık bu kitabı okumam gerektiğini düşündüm.
         Kabil’in hikâyesini okuyorsunuz ama biraz değişik. Kardeşini öldürünce Tanrı tarafından lanetlenip sürgüne gönderilince diyar diyar dolaşmaya başlıyor ve siz de onunla birlikte farklı farklı zamanların içinde yer alıyorsunuz.
         Bence kitapta Tanrı ve din ile ilgili çok çarpıcı düşünceler var. Zaten kitap ilk çıktığı yıl çok tepki almış ve sanırım bir ara da yasaklanmış.
         Bu kitap sayesinde yazarın kitaplarına olan önyargım biraz törpülendi ama hala sosyal medyada fazla ünlü olduğu için birazcık itici gelmeye devam ediyor.


3 yorum:

  1. Ben de çok görüyorum artık Saramago'yu, ben de hoşlaşmıyorum. Bir de çok fazla laf kalabalığı yapıyor gibi geliyor artık, kafam kaldırmıyor. Eskiden çok hoşlanırdım. Uzunca bir süredir de okumuyorum Marquez. Hileyle hurdayla ben de tamamladım okuma hedefimi ahahaha. Kalın kitaplar biraz gözümü korkutuyor şu sıralar, hedefi tamamlamış olmama rağmen elim gitmiyor, bitiremeyecekmişim gibi geliyor. Ay şu lanet sene bitse de tertemiz bir 2018'e başlasak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marquez değil Saramago ahaha, Saramago okumuyorum uzunca bir süredir.

      Sil
    2. 2017 de lanetliymiş ya. :D Ya 2020'ye ne demeli?!

      Sil