29 Mart 2018 Perşembe

Başka Zaman Kütüphaneleri



         Başka Zaman Kütüphaneleri
         Zoran Zivkovic
         Çeviren: Cumhur Orancı
         Zepros Yayınları

         Sırp edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Zoran Zivkovic, postmodern fantezi türünün dünya üzerindeki en önemli yapıtlarından olan ve 2003 yılında Dünya Fantezi Ödülü’ne layık görülen “Başka Zaman Kütüphaneleri”nde iç içe geçmiş altı öyküye yer veriyor.
         Gelecekte bir gün yazacağı romanlara Internet ortamında, bir web sitesinde rastalayan bir yazarla tanışırız bu öykülerin ilkinde. Sonraki öyküde, posta kutusunda sürekli olarak kalın ciltli kitaplar bulan ve oturduğu apartman dairesinin içini bu kitaplarla dolduran yalnız bir adam çıkar karşımıza. Üçüncü öyküde, dünya üzerinde gelmiş geçmiş ve halen yaşamakta olan tüm insanların biyografilernden oluşan bir kütüphaneden bir gece vakti korkulu kuşkular içinde çıkmaya çalışırız. Dördüncü öyküde, cehennemde sonsuza dek kita okumaya mahkum edilmiş bir günahkarla aynı hücrede buluruz kendimizi. Bizi şaşkına çevirir bütün dünya kitaplarını içinde barındıran küçük bir kitap, beşinci öyküde. Son öyküde, kütüphanesinin rafında karşısına çıkan karton ciltli bir kitaptan kurtulmaya çalışan eski kitap koleksiyoncusunun tecrübesiyle dünya üzerinde bugüne değin yayımlanmış ne kadar kitap varsa hepsini içimizde buluruz.
         Olağanüstü bir düş gücünün ürünü olan “Başka Zaman Kütüphaneleri”, içinde Pandora’nın kutusunun saklı olduğu bir roman.
         (Arka kapaktan...)

         Bu kitabı çok merak ediyordum. Hem Ali okudu hem de instagramda falan çok fazla fotoğrafını görmüştüm. Gerçi Ali’yle genelde kitap zevkimiz uyuşmuyor ve onun sevdiğini ben, benim sevdiğimi o sevmiyor. Ama yine de merakıma engel olamayıp okumak istedim bu kitabı. Çünkü adında kütüphane var. Adında kitap, kütüphane, yazı, kalem gibi kelimeler geçen kitaplar çok ilgimi çekiyor, n’apayım. :)
         Kitaba gelecek olursam kitap ve kütüphane üzerine altı öyküden oluşuyor kitap. Fantazi edebiyatı olduğu için biraz gerçek dışı tabii. Bana çok hitap etmedi açıkçası. Ama içlerinden bir tanesini seçecek olsam Cehennem Kütüphanesi’ni seçerdim. Çünkü bence güzel bir ceza yöntemi. :)
         Ayrıca bu kitabı Kütüphaneler Haftası’nda okumam da çok manidar oldu. Bilerek seçmedim ama bence güzel oldu. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder